Ombra esquerra
Escut de Ripollet
[r]
ipollet
a | a | a
Imatge de Ripollet
  Inici |
| | Plànol
[Ocupació]
   Departaments
      Administració
      Regidoria de Treball
   Edicions
   Fitxa
   Equipaments Ocupació
      Aules
      Servei d'Ocupació Local
      Tallers
   Ocupació virtual
      Correu a Ocupació
      Impresos
      eFactura
      Contractació Pública
      Licitació Electrònica
   Publicacions oficials
      Acords
      Bans, ordenances i reg.
      Edictes i anuncis
   Serveis
      Activitats ocupacionals
      Noves cases oficis
   Memòria d'actuacions
      Presentació
      Escoles taller
      Obres i serv. int. social
      Tallers d'ocupació
   Projectes en curs
Uralita haurà d'indemnitzar amb 1,7 milions veïns de Cerdanyola i Ripollet afectats per l'amiant

Imatge
El Jutjat de Primera Instància número 5 de Madrid ha condemnat l'empresa URALITA S.A. a abonar 1,7 milions d'euros en concepte d'indemnització per les patologies relacionades amb l'exposició a l'amiant d'un grup de 14 veïns de les localitats de Ripollet i Cerdanyola. Aquestes poblacions van acollir la multinacional entre 1907 i 1997, que van arribar a ser el centre productiu més gran d'aquest material a Espanya.



El passat desembre, l'Audiència Provincial de Madrid va dictar una sentència històrica en la qual, per primera vegada, responsabilitzava URALITA per danys ambientals i les malalties de veïns exposats a l'amiant per la proximitat dels seus domicilis respecte a la fàbrica de Cerdanyola.

En aquest cas, les persones afectades van entrar en contacte amb aquest material perillós a conseqüència de conviure amb extreballadors, o per exposició ambiental pel fet de viure a prop de la fàbrica. Les representants dels afectats, Esther Pérez i Esther costa, del Col·lectiu Ronda, han aconseguit passar la sentència, amb la declaració que "l'empresa URALITA no va actuar amb la diligència deguda en ser conegut l'elevat risc de la utilització de l'amiant".

Els incompliments de la normativa de seguretat, com permetre que els treballadors rentessin la roba de treball als seus domicilis, o la utilització d'asfalt amb restes d'amiant als carrers, van esdevenir extremadament nocius per a la població. A través dels processos judicials, s'ha sabut que l'empresa no va actuar en cap moment, tot i "sabent del risc que aquestes activitats podrien suposar".

Full de ruta contra l'amiant

El Col·lectiu Ronda treballa en favor dels drets de les víctimes de l'amiant des de la dècada dels 70, especialment en localitats de la perifèria barcelonina com Castelldefels o, especialment, Cerdanyola i Ripollet, considerades la "zona zero" de l'amiant a Espanya per les xifres extremes de prevalença de malalties causades per aquest material entre la seva població. Així, si la proporció habitual de patologies vinculades amb l'asbest és de 10 casos per any i milió d'habitants, en aquestes ciutats la luctuosa xifra s'eleva fins a 95.

En conjunt amb altres poblacions afectades, l'Associació de Víctimes Afectades per l'amiant de Catalunya (AVAAC) celebraran un acte informatiu al Centre Cívic Juan de la Cierva, a Getafe, on presentaran la 'Guia informativa sobre l'amiant'. A l'acte, hi participaran les advocades Esther Pérez i Raquel Lafuente, expertes en els drets de les víctimes de l'amiant, i la doctora Maria Antònia Juretschke, pneumòloga de l'Hospital Universitari de Getafe.

A.B.


20/9/2018


Ombra inferior

[Icona impressora] Consultar la versió per imprimir.
[Icona email] Envia aquesta informació per email






ripollet.cat

SEU-e Ripollet
PAME
Ombra inferior
Ombra dreta

Desenvolupa i redacta: Serveis informàtics & Regidoria de Comunicació  |  2008 © Ajuntament de Ripollet - 93 504 60 00

Amb el suport i confinançament de:

Consell Comarcal      Diputació de Barcelona      Fons Europeu

Generalitat de Catalunya      Ministerio de Trabajo y Seguridad Social      Servei Català Ocupació