Escut de Ripollet
[r]
ipollet
a | a | a

Aquest dimarts es fa la descoberta del Memorial a les víctimes de l'amiant

Imatge
L'Associació de víctimes afectades per l'amiant de Catalunya (AVAAC) descobrirà aquest dimarts, 26 de març, a les set de la tarda, el monòlit del Memorial als treballadors de la fàbrica Uralita i al veïnat, víctimes de l'amiant. El monument estarà instal·lat als Quatre Cantons, l'encreuament de Ripollet i Cerdanyola. La peça, de 4 metres d'alçada, ha estat creada solidàriament per Jordi Andrés, familiar d'una víctima, en ferro, pintat de negre, amb unes perforacions amb petits punts de llum.
Reconeixement als veïns i veïnes de les dues localitats
El Memorial es descobrirà amb la participació de l'AVAAC, veïnat, les advocades del Col·lectiu Ronda que defensen jurídicament les persones afectades per l'amiant i representants dels ajuntaments de Cerdanyola i Ripollet. És un reconeixement públic als treballadors de la fàbrica Uralita i a les víctimes de l'amiant, així com de les seves famílies i veïns de la zona, a qui s'ha manllevat la dignitat, la salut i fins i tot la vida i que ha estat titllat pel col·lectiu de vícitimes com a genocidi laboral.

Zona zero de l'amiant amb 1.000 casos diagnosticats
El Memorial es trobarà molt a prop de les naus industrials de la fàbrica Uralita, la denominada zona zero de l'amiant a Catalunya. En aquestes naus industrials va tenir lloc la producció de materials d'amiant-ciment al llarg de més de cinquanta anys, on la producció del fibrociment sense cap protecció per als treballadors és la responsable de les malalties greus i morts que provoca l'amiant en els antics treballadors, familiars i veïns de les localitats de Cerdanyola del Vallès i Ripollet.

Segons l'OMS, l'amiant és responsable cada any de més de 100.000 morts a tot el món. A l'Estat, més de 2.000 persones moren anualment com a conseqüència de les malalties cancerígenes derivades de la inhalació de fibres d'amiant, i la UE estima que el 2030 haurà provocat mig milió de víctimes. A la zona directament afectada per la fàbrica Uralita, actualment es tenen detectats més de 1.000 casos, tot i que s'estima que la xifra de persones afectades per l'amiant és molt més elevada.

Des del 2002, dos anys després que a la resta de la UE, la producció i la comercialització de productes fets amb amiant està prohibida a l'Estat.



JPL / NP


25/3/2019


Ombra inferior




Logo peu
Ombra inferior