Escut de Ripollet
[r]
ipollet
a | a | a

El Mercat de la Vinya de Festa Major es consolida i arriba carregat de novetats

Imatge
El passat vitivinícola de Ripollet es vincula enguany al comerç local, a l'economia social i solidària i al paper protagonista de la dona

Conscient de la importància de la vinculació de Ripollet a la vinya, fa tres anys l'Ajuntament va impulsar el Mercat de la Vinya, en el marc de la Festa Major, comptant amb una subcomissió pròpia que ha treballat any rere any per aconseguir consolidar aquesta iniciativa, dotant-la de més contingut i activitats. Actualment, el Mercat de la vinya és una fusió de gastronomia, cultura, patrimoni, pedagogia en el marc d'una oferta lúdica. L'edició d'aquest any 2019 arriba carregada de novetats, que van ser presentades en roda de premsa el passat dimarts, 9 de juliol, pel regidor de Cultura, Oriol Mor, i el de Patrimoni, Sergio Linares al CIP Molí d'en Rata.

El regidor de Cultura va assegurar que des de 2015 "la comissió i la subcomissió han fet molt bon treball" i va destacar que enguany "el Mercat de la Vinya suma el comerç local, l'economia social i solidària i el paper de la dona com a protagonista del treball en el camp i la vinya". Es tracta, com va explicar Linares, de "fer pedagogia a través d'una oferta lúdica de la Festa Major i que aquesta sigui una excusa per a recuperar aquest patrimoni oblidat".

L'espai "on passen coses" del Mercat de la Vinya
El Mercat de la Vinya, que comença divendres a la tarda i s'allargarà fins a la nit de diumenge, comptarà amb espai central al carrer dels Afores, on es podran consultar les activitats programades i gaudir-ne d'algunes d'elles, i també comptarà amb un espai de ludoteca. Com a novetat, en els mateixos horaris del Mercat, es durà a terme l'activitat de l'Scape de la Vinya, on grans i petits hauran de superar 12 proves, totes elles relacionades amb la vinya i el vi, per poder escapar del circuït.

La part pedagògica i lúdica també la trobem en la trepitjada que organitza l'entitat Cultura i Tradició, que aquest any es planteja com una exhibició per animar la gent a participar i que l'any vinent es pugui fer en un format de concurs.

Una altra activitat destacada serà el show cooking que té una relació directa amb la part de transmissió del coneixement i de memòria. Es farà un plat tradicional de festa major, reinventat pel cuiner local Albert Jané, a quatre mans amb una àvia del municipi. Una activitat que inclourà i explicarà alguns aspectes desconeguts de la memòria de la vinya que quedaran incorporats en el plat. La part gastronòmica i de vi la complementen parades de comerços locals, de productes de proximitat i relacionats amb l'economia social i solidària, així com distribuïdors de vi, donat que les caves en les dates de la Festa Major estan en plena verema.

El paper de la dona i el seu empoderament també s'explicarà a través de dos dels tastos, un de vi i un d'oli amb una dona pagesa, productora de vins naturals i una enginyera agrònoma que treballa amb criteris de sostenibilitat. És per aquest motiu que els dos tastos es realitzaran el dissabte per proporcionar aquesta visió dual i complementària en molts aspectes. Diumenge es farà un tercer tast, aquest cop de vermut, que és la beguda recuperada.

Pel que fa al caire pedagògic, es presenta el llibre 'La volta a Catalunya en 80 vins' de l'enòleg Àngel Garcia Petit i que permet incorporar un nou element, la cultura associada al vi. Aquesta activitat reforça més la idea que no sigui només una mostra de vins a l'ús, sinó que el Mercat de la vinya té a més una vocació pedagògica.

Les propostes musicals s'ubicaran a la plaça Clos, que acull un ball de nit divendres, com a novetat. També hi haurà propostes musicals a migdia dissabte i diumenge, a banda dels vespres, com és habitual.

Recerca i memòria oral sobre la vinya a Ripollet
En la recerca feta fins ara sobre el passat vitivinícola de Ripollet, destaquen aspectes tan importants com l'existència d'un celler modernista de l'arquitecte Cèsar Martinell, avui malauradament desaparegut, o la constància de què a Ripollet l'any 1888 existia un viver de ceps. Es tracta de dos components històrics suficients per avalar que avui dia, mitjançant el Mercat de la Vinya, es tingui la pretensió de què Ripollet es converteixi en l'aparador del passat vitivinícola del Vallès. Es tracta d'un projecte amb una gran transversalitat que el converteix en un projecte de municipi.

Per seguir donant-li contingut, ens cal la memòria de la gent, d'aquells que han viscut la vinya a Ripollet. Per això s'han entrevistat ja alguns testimonis de gent que havia viscut la vinya, des de diferents òptiques, sobretot dones. En aquest sentit, els regidors van aprofitar per fer una crida per tal que testimonis com ara els avis i les àvies que anaven a la vinya de la família, persones que van arribar a Ripollet per fer de veremadors o que treballava a la uralita o a alguna altra fàbrica però que igualment anaven a la vinya, s'acostin al CIP i comparteixin les seves vivències i records.

Es tracta de posar en valor aquest Ripollet tan desconegut actualment per a molts, i la seva importància com a municipi agrari i sobretot de vinya.

Podeu trobar el programa a la imatge adjacent.

NdP/A.B.

Més imatges:
ImgBox1 ImgBox2

11/7/2019


Ombra inferior




Logo peu
Ombra inferior