Ombra esquerra
Escut de Ripollet
[r]
ipollet
a | a | a
Imatge de Ripollet
  Inici |
| | PlÓnol
[Ocupaciˇ]
   Departaments
      Administració
      Regidoria de Treball
   Edicions
   Fitxa
   Equipaments Ocupaciˇ
      Aules
      Servei d'Ocupaciˇ Local
      Tallers
   Ocupaciˇ virtual
      Correu a Ocupaciˇ
      Impresos
      eFactura
      Contractaciˇ P˙blica
      Licitaciˇ Electr˛nica
   Publicacions oficials
      Acords
      Bans, ordenances i reg.
      Edictes i anuncis
   Serveis
      Activitats ocupacionals
      Noves cases oficis
   Memòria d'actuacions
      Presentaciˇ
      Escoles taller
      Obres i serv. int. social
      Tallers d'ocupació
   Projectes en curs
Ripollet continua sumant verd amb la recuperació de l'entorn fluvial del riu Ripoll

Imatge
A mitjans juliol està previst que finalitzin les obres del gual i ja es projecten noves actuacions, com la naturalització del riu entre ponts o un nou gual al parc Massot.

La recuperació de l'entorn fluvial del riu Ripoll al seu pas per Ripollet, des de Barberà fins a Montcada i Reixac, és un objectiu prioritari del govern municipal, que ve del mandat anterior i una de les primeres actuacions que apareixen en el Pla d'Acció Municipal (PAM) 2019-2023. El que es pretén, en paraules de l'alcalde de Ripollet Jose M. Osuna, és "recuperar el riu i deixar de viure d'esquena a ell, per tal de redescobrir-lo i que tota la gent de Ripollet el pugui gaudir". Acabada la primera fase de projecte de recuperació mediambiental de la llera del Ripoll a Ripollet i a punt de finalitzar les obres del gual a la zona del Molí d'en Xec, ja es projecten noves actuacions importants, com la retirada de canya, la recuperació de l'espai fluvial entre ponts i nous guals al parc Massot i al polígon Cadesbank.

El passat dilluns, 22 de juny, l'Ajuntament va oferir una roda de premsa per tal de repassar aquesta qüestió estratègica i l'estat de les diferents actuacions a l'entorn fluvial i natural del riu Ripoll. L'alcalde va assegurar que "podem estar contents com a govern i com a ciutat del que s'està fent" i va agrair la feina feta a regidors i tècnics, tant actuals com de l'anterior legislatura, per les complexitats que comporten les actuacions en aquest espai, no només de caràcter administratiu i econòmic, sinó també tècnic, "en tractar-se d'un espai viu que té les seves pròpies dinàmiques i calendaris". En el marc de l'Any Verd, Osuna va destacar que "la Covid-19 ens ha fet veure la necessitat de protegir i valorar els indrets fluvials i naturals", que s'han convertit durant la pandèmia en importants zones de passeig i el tall a la circulació de diferents vies ha comportat el redescobriment d'aquesta anella verda de Ripollet. Per últim l'alcalde va fer una nova crida a la població per tal que durant l'execució de les obres respecti sempre el perímetre de seguretat, tot anunciant que s'espera que a mitjans de juliol hagin finalitzat les obres el gual.

Més de 600.000 euros de subvencions externes
Per tal de portar a terme els diferents projectes, l'Ajuntament ha intentat involucrar al màxim les diferents entitats supramunicipals per al seu finançament, com va explicar la regidora d'Economia, Pilar Castillejo. Així, s'ha comptat amb una aportació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, de prop de 280.000 € del Programa metropolità d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG) del pla d'inversions metropolità 2016-2019 amb què s'ha finançat el 75% de les obres del gual. L'Ajuntament també ha rebut una subvenció de 300.000 € del Programa de Meses de Concertació del Pla de Xarxes de Govern Local 2016-2019 de la Diputació de Barcelona, d'on s'ha pogut assumir el 25% de les obres del gual (93.162,87 €), així com el 50% de la redacció del projecte de recuperació mediambiental de la llera del Ripoll a Ripollet (4.095,85 €), prop de 100.000 € del seu cost d'execució i la coordinació de seguretat i salut (1.183,38 €). Per últim, el Consorci Besòs-Tordera també ha fet una aportació del 50% de la redacció del projecte de la fase 1 (4.095,85 €) i 50.420,98 € per a les certificacions d'obra aprovades, que actualment estan pendents de rebre.

El regidor de Protecció del Medi, Eric Plata, va explicar que l'ACA té previst realitzar a la tardor la retirada de canya americana, a tocar de Barberà i el riu sec. Un procés complicat i costós, on cal trinxar el rizoma per evitar que torni a créixer i poder mantenir la flora autòctona.

Projecte entre ponts i anella verda
Aquest mes de juny s'ha adjudicat la redacció del projecte executiu entre el pont de vianants i el de la carretera de Tarragona, que s'espera que estigui enllestit després de l'estiu. En aquesta zona caldrà treure els horts existents, retirar la canya invasora i fer la seva naturalització. Es tracta d'un projecte que pot superar el cost d'un milió d'euros i, per tant, caldrà buscar finançament per tal d'iniciar les obres durant aquest mandat. Plata també va explicar que la construcció del gual del parc Massot s'espera que estigui licitada per la tardor i que també hi ha previst un nou gual a l'alçada del polígon Cadesbank, pendent de redacció, que forma part d'un projecte de millora de connexió de polígons de la Diputació de Barcelona. "Els tres guals el que faran és donar continuïtat a l'anella verda amb què volem connectar tots els espais verds i naturals de Ripollet, unes 30 hectàrees que hem de protegir", va explicar el regidor Eric Plata.

Com va explicar l'alcalde, Jose M. Osuna, "queda molta feina per fer, però hi ha un plantejament estratègic i tenim clar el camí a recórrer, amb tota la línia de col·laboració amb les administracions i institucions supramunicipals per poder seguir avançant, i estem contents de veure com es fan aquests passos pel que suposa deixar de viure d'esquena al riu".

Més imatges:
ImgBox1 ImgBox2 ImgBox3

26/6/2020


Ombra inferior

[Icona impressora] Consultar la versió per imprimir.
[Icona email] Envia aquesta informació per email


ripollet.cat

SEU-e Ripollet
PAME
Ombra inferior
Ombra dreta

Desenvolupa i redacta: Serveis informàtics & Regidoria de Comunicació  |  2008 © Ajuntament de Ripollet - 93 504 60 00

Amb el suport i confinanšament de:

Consell Comarcal      Diputaciˇ de Barcelona      Fons Europeu

Generalitat de Catalunya      Ministerio de Trabajo y Seguridad Social      Servei CatalÓ Ocupaciˇ