Ombra esquerra
Escut de Ripollet
[r]
ipollet
a | a | a
Imatge de Ripollet
  Inici |
| | PlÓnol
[Ocupaciˇ]
   Departaments
      Administració
      Regidoria de Treball
   Edicions
   Fitxa
   Equipaments Ocupaciˇ
      Aules
      Servei d'Ocupaciˇ Local
      Tallers
   Ocupaciˇ virtual
      Correu a Ocupaciˇ
      Impresos
      eFactura
      Contractaciˇ P˙blica
      Licitaciˇ Electr˛nica
   Publicacions oficials
      Acords
      Bans, ordenances i reg.
      Edictes i anuncis
   Serveis
      Activitats ocupacionals
      Noves cases oficis
   Memòria d'actuacions
      Presentaciˇ
      Escoles taller
      Obres i serv. int. social
      Tallers d'ocupació
   Projectes en curs
L'Ajuntament fa un important esforç per ajustar-se a la situació financera que ha deixat la COVID-19

Imatge
La crisi de la Covid-19 ja ha comportat una pèrdua d'ingressos i despeses sobrevingudes a l'Ajuntament per un valor de més de 2 milions d'euros. Tot i això, el govern ha optat per retenir la despesa i modificar partides per tal de complir amb les regles d'estabilitat pressupostària i destinar 300.000 € al Pla de xoc.

L'impacte econòmic de la Covid-19 ha estat, fins al moment, de 2,2 milions d'euros per a les arques municipals, que han vist com no només deixaven de percebre 1,2 milions d'euros dels ingressos previstos, sinó que també havien de fer front a importants despeses sobrevingudes per la crisi social i econòmica generada per la Covid-19. Aquesta situació ha comportat un important esforç d'adaptació i planificació per a l'Ajuntament, per tal de destinar recursos a la recuperació de la ciutat, sense deixar de complir amb la Llei d'Estabilitat Pressupostària, tal com van explicar divendres, 3 de juliol, en roda de premsa les dues regidores de l'àrea de Governança, Pilar Castillejo i Andrea Guijarro.

1,2 M € menys d'ingressos
La part que s'ha vist més afectada és la dels ingressos, com va explicar la tinent d'alcalde Pilar Castillejo, amb un impacte global d'1.230.447,59 €. D'una banda, pel que fa als impostos, "s'ha fet necessària l'adopció de mesures d'urgència per a pal·liar la situació creada, amb la finalitat de minimitzar el perjudici econòmic als contribuents" i facilitar el compliment de les seves obligacions tributàries. L'objectiu ha estat adaptar el cobrament dels impostos, amb pròrrogues del període de pagament i la modificació del calendari fiscal en diferents ocasions, que fins al moment han comportat la reducció de prop d'un 5% en el cobrament de l'IBI respecte al 2019 i d'un 3% de l'Impost de Vehicles, en període voluntari.

En segon lloc, la situació esdevinguda ha provocat el tancament d'equipament i serveis, com ara el mercat setmanal, una part del Mercat municipal, les escoles bressol, els equipaments culturals (Teatre Auditori, Centre Cultural, Biblioteca, CIP) i esportius (Poliesportiu, camps de futbol, Pavelló Joan Creus i Barneda), el Casal d'Avis, la Casa Natura i els quioscos del parc del riu Ripoll i del parc dels Pinetons. Aquesta suspensió del cobrament de taxes i preus públics ha suposat, juntament amb els ingressos que es deixen de percebre pels xiringos i firaries a la Festa Major, un total de 408.671,57 € menys d'ingressos anuals.

Per l'últim, també ha fet minvar els ingressos l'aplicació de mesures fiscals per impulsar el sector de l'hostaleria, no cobrant la instal·lació de les terrasses, i per compensar els usuaris del Poliesportiu per la reducció del servei, amb un impacte total de 821.776 €. "Aquesta va ser una decisió política, molt raonada i entenem que molt necessària fer-la", va afegir Castillejo.

1 M € de despeses per la Covid-19
A aquesta minoració d'ingressos inicial, s'han de sumar les despeses que no estaven previstes per efectes de la Covid-19 i que s'ha anat donant compte al Ple, amb compres per emergència i modificacions de crèdits. Es tracta de la compra de material d'EPI, tant per al personal de l'Ajuntament com d'empreses que donen servei a l'Ajuntament; el servei de càtering; l'ampliació del contracte de neteja viària per a la desinfecció i neteja extra; l'ampliació del contracte del Servei d'Atenció Domiciliària i les partides d'ajuts (menjador, autònoms i Pimes, habitatge, ocupació...). En total, una despesa associada a la Covid-19 per un total d'1.067.500 €.

No disponibilitat de crèdit com a solució
Donada aquesta situació, tal com va explicar la tinent d'alcalde Andrea Guijarro, des d'Intervenció es va indicar la necessitat de fer una retenció de crèdit d'aproximadament un milió d'euros, per tal de fer efectiu el compliment de les regles fiscals d'estabilitat pressupostària i de la regla de la despesa. Guijarro va aclarir que "no es tracta d'una decisió política" sinó tècnica i que "és una proposta temporal, esperant aportacions o subvencions anunciades d'altres organismes que puguin equilibrar la diferència". La proposta de no disponibilitat de crèdit es debatrà en el Ple extraordinari que té previst celebrar-se el 9 de juliol. Aquesta retenció, d'1.044.956,26 €, no afectarà els Capítols I (personal), IV (subvencions a entitats), contractes en vigor del Capítol II, ni a l'àmbit de Drets Socials. Sí que es farà al Capítol VI d'inversions i les obres que es facin serà perquè ja estan adjudicades. També afectarà múltiples partides del Capítol II, principalment de despeses de manteniment i diferents projectes i plans previstos.

300.000 euros per al Pla de Xoc
El Pla de Xoc per a la reparació social i econòmica del nostre municipi, ja en la recta final, "contempla accions a curt termini que necessiten ser finançades i de moment se sufragaran amb recursos propis de l'Ajuntament, perquè no podem fer-ho d'una altra manera", segons va explicar Guijarro. A la Taula del Pla de Xoc es destinaran 300.000 € , 100.000 per a cada subcomissió (Desenvolupament Comunitari, Desenvolupament Econòmic i Drets Socials) i es farà "amb partides que no han estat executades degut a la Covid-19" com és el cas de Festa Major, esdeveniments esportius, activitats escolars, exposicions, pla de Joventut i Educatiu Local, o el programa de Memòria Històrica, entre d'altres. Aquesta modificació de partides també es portaran a aprovació al Ple extraordinari de dijous.

"Les finances de l'Ajuntament es troben en un moment complex, on aquesta crisi que ens ha afectat a totes també ha afectat a l'administració local", va cloure Guijarro. Castillejo va afegir que aposten per la flexibilització de les regles fiscals i va assegurar que ara cal "tenir una capacitat d'anàlisi contínua i ser flexibles, segons les necessitats".


9/7/2020


Ombra inferior

[Icona impressora] Consultar la versió per imprimir.
[Icona email] Envia aquesta informació per email


Continguts que el poden interessar:
- L'Ajuntament dona suport al sector de l'estètica.
- Suport de l'Ajuntament de Ripollet a l'hostaleria local.
- Els bars critiquen el tancament i exigeixen ajudes directes a la Gener ...
- El servei d'orientació ha acompanyat durant la pandèmia 30 persones qu ...
- Els treballadors de Sintermetal es manifesten contra el tancament.
- El Consell Comarcal acorda un pla de xoc per a la indústria.
- Ripollet Vital, un projecte que mira al futur des de la recuperació de ...
- En Comú Podem es reuneix amb el comitè d'empresa de Sintermetal.
- ERC sol·licitarà al Parlament la compareixença del Comitè d'Empresa de ...
- Es convoca una marxa des de Ripollet en suport als treballadors de Nis ...
ripollet.cat

SEU-e Ripollet
PAME
Ombra inferior
Ombra dreta

Desenvolupa i redacta: Serveis informàtics & Regidoria de Comunicació  |  2008 © Ajuntament de Ripollet - 93 504 60 00

Amb el suport i confinanšament de:

Consell Comarcal      Diputaciˇ de Barcelona      Fons Europeu

Generalitat de Catalunya      Ministerio de Trabajo y Seguridad Social      Servei CatalÓ Ocupaciˇ