Ombra esquerra
Escut de Ripollet
[r]
ipollet
a | a | a
Imatge de Ripollet
  Inici |
| | PlÓnol
[Ocupaciˇ]
   Departaments
      Administració
      Regidoria de Treball
   Edicions
   Fitxa
   Equipaments Ocupaciˇ
      Aules
      Servei d'Ocupaciˇ Local
      Tallers
   Ocupaciˇ virtual
      Correu a Ocupaciˇ
      Impresos
      eFactura
      Contractaciˇ P˙blica
      Licitaciˇ Electr˛nica
   Publicacions oficials
      Acords
      Bans, ordenances i reg.
      Edictes i anuncis
   Serveis
      Activitats ocupacionals
      Noves cases oficis
   Memòria d'actuacions
      Presentaciˇ
      Escoles taller
      Obres i serv. int. social
      Tallers d'ocupació
   Projectes en curs
Ripollet Vital, un projecte que mira al futur des de la recuperació del nostre passat vitivinícola

Imatge
Finalitzada la primera fase del projecte, amb els resultats de l'informe "Recuperació del Patrimoni local entorn a la Vinya a Ripollet", Ripollet Vital es planteja com un projecte innovador i estratègic global, amb accions de desenvolupament econòmic, socials, de sostenibilitat i de patrimoni, molt més enllà del seu referent, el Mercat de la Vinya.

Ripollet Vital té com a finalitat la recuperació del patrimoni cultural i econòmic de la vinya a Ripollet com a instrument pel desenvolupament econòmic local. El projecte es va presentar ahir dimecres, al Teatre Auditori del Mercat Vell, amb la presència de més d'un centenar de persones, entre elles representants d'entitats locals, membres de la comissió de Festa Major, administracions i empreses vinculades al projecte i veïns i veïnes que han col·laborat amb l'aportació de material o testimonis. L'acte el va presidir l'alcalde de Ripollet, Jose M. Osuna; acompanyat per M. Sol Lage, cap de l'Oficina Tècnica d'Estratègies per al Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, i els responsables de l'estudi, Sol Roig, directora de projectes de l'empresa Emovins, i Xavier Andreu, gerent de Sapienstravel.

L'alcalde va voler iniciar l'acte, ajornat al març per la Covid-19, amb unes paraules de condol i acompanyament "a totes les famílies de les persones que més han patit i més estan patint per aquesta situació i que tant ens està afectant", a més de seguir fent una crida a la prudència i el respecte de les mesures d'higiene i seguretat per evitar un rebrot.

Ripollet Vital parteix de la premissa, tal com va explicar Osuna, "que la vinya és un tret de la personalitat històrica de Ripollet i que la vinya, per què no, pot ser i ha de ser un ingredient d'impuls econòmic local, arrelat al municipi, arrelat a la terra". L'alcalde va fer referència a les diferents línies d'actuació i accions concretes i tangibles "per fer realitat totes les oportunitats que la vinya i el sector vitivinícola, el tercer sector agroalimentari de Catalunya, ens brinda".Accions de futur
Així, Ripollet Vital és el nom d'un conjunt d'actuacions futures que, amb caràcter transversal, connectaran de nou el municipi amb aquest llegat. Parlem d'un projecte integral de ciutat que obre línies d'actuació en Educació, Formació, Ocupació, Perspectiva Gènere, Participació, Patrimoni, Cultura, Memòria, Medi ambient, Comunicació, Comerç i Empresa.

Accions de desenvolupament econòmic, amb actuacions que lliguin la vinya i el sector vitivinícola en tots els seus aspectes amb l'oferta de formació i ocupació local. I amb una mirada molt important cap a l'hostaleria, la restauració i el comerç especialitzat.
També es contemplen accions cap a la inclusió social, la sostenibilitat i l'ecologia i la visió de gènere, amb projectes com una horta experimental i ecològica, que sigui de proximitat i amb productes que es puguin oferir a bars i restaurants de la ciutat.
I, per últim, prosseguir amb l'estudi del llegat de la vinya i amb activitats patrimonials i divulgatives sobre la importància i arrelament de la vinya a Ripollet, en el qual un dels eixos més importants és fer créixer el Mercat de la vinya per tal que no sigui una acció només vinculada a la Festa Major.

Aquesta primera fase del projecte ha comptat amb el suport tècnic i econòmic de la Diputació de Barcelona. Des de l'Oficina Tècnica d'Estratègies per al Desenvolupament Econòmic de la Diputació, M. Sol Lage va assegurar que "aquest projecte recull una sèrie de components que estan en els nostres eixos d'actuació, és un projecte innovador, que connecta passat i futur, gira entorn del desenvolupament econòmic i recull bona part dels objectius de desenvolupament sostenible".

Des de 2008 l'Ajuntament de Ripollet està treballant en la recuperació de la història de la vinya com a patrimoni cultural de la població. Després d'un primer treball de recerca documental i oral, que va donar com a resultat l'exposició "Temps de vinya", es va iniciar una col·lecció d'objectes, documents, fotografies i testimonis al voltant d'aquesta temàtica. L'any 2016 es va iniciar el desenvolupament d'un nou projecte "El Mercat de la vinya", com a activitat dins de la programació de la Festa Major de Ripollet. L'any passat, a més d'ampliar l'oferta en quantitat i en qualitat, es van incorporar elements de Consum Responsable i de Proximitat i una destacada visió de gènere, amb l'objectiu de visibilitzar la importància del paper de la dona a la vinya al llarg dels anys.


L'estudi de recuperació del patrimoni entorn la vinya
La primera fase del projecte ha comptat amb una recerca i diagnosi del passat i del moment present, un estudi estratègic al voltant de la Vinya a Ripollet, així com l'estudi d'experiències similars, entre les quals Ripollet se significa per tenir una justificació prèvia sobradament demostrada, tal com van explicar els responsables de l'informe "Recuperació del Patrimoni local entorn de la Vinya a Ripollet", realitzat per Sapienstravel-Viemocions en col·laboració amb Emovins i el desaparegut Àngel García Petit.

Els resultats han superat les expectatives inicials, revelant un valor patrimonial de certa importància pels fonaments del sector vinícola actual, i han permès fer valdre el patrimoni cultural de la Vinya de Ripollet.

Com va afirmar Sol Roig, d'Emovins, "Ripollet va tenir un paper destacat en l'estudi i formació dels viticultors a tota la província i va ser juntament amb altres municipis propers una de les cooperatives de major producció a Catalunya". Així destaca l'existència d'un viver provincial de ceps l'any 1888, sostingut per la Diputació de Barcelona, "que no només contribuïa a l'estudi de les malalties de la vinya, sinó també tenia un caràcter formatiu com a punt de referència pels viticultors de tota la província". També la construcció d'un celler cooperatiu de Cèsar Martinell, entre 1921 i 1923, que evidencia el volum de producció i que va ser expropiat per tal de construir l'autopista C-58.
En definitiva, l'important passat vitivinícola de Ripollet ens permet obrir tot un ventall d'oportunitats per treballar en elements de sostenibilitat, agricultura ecològica, cooperació, inclusió social o millora del desenvolupament econòmic de la nostra ciutat. L'acte va finalitzar gaudint, tot els assistents, a l'exterior del Teatre, d'una copa de vi, fet al Vallès i per una dona.


Més imatges:
ImgBox1 ImgBox2 ImgBox3 ImgBox4

16/7/2020


Ombra inferior

[Icona impressora] Consultar la versió per imprimir.
[Icona email] Envia aquesta informació per email


Continguts que el poden interessar:
- Noves convocatòries de subvencions i premis per enfortir l'economia lo ...
- S'organitza una jornada d'experiències innovadores per imaginar i deba ...
- Comerços i empreses demanen que s'apliquin amb urgència les mesures ac ...
- El Flaix Socioeconòmic situa Ripollet com un dels municipis on més cre ...
- L'atur baixa en 24 persones a l'octubre i es situa al 15,8%.
- Ripollet Vital comença a definir les línies d'actuació.
- La UCR se suma a la petició a la Generalitat per la revisió d'una camp ...
- Nova línia d'ajuts per a autònoms i pimes de la restauració i l'estèti ...
- L'Ajuntament dona suport al sector de l'estètica.
- Suport de l'Ajuntament de Ripollet a l'hostaleria local.
ripollet.cat

SEU-e Ripollet
PAME
Ombra inferior
Ombra dreta

Desenvolupa i redacta: Serveis informàtics & Regidoria de Comunicació  |  2008 © Ajuntament de Ripollet - 93 504 60 00

Amb el suport i confinanšament de:

Consell Comarcal      Diputaciˇ de Barcelona      Fons Europeu

Generalitat de Catalunya      Ministerio de Trabajo y Seguridad Social      Servei CatalÓ Ocupaciˇ